Показать сокращенную информацию
dc.contributor | Казанский (Приволжский) федеральный университет | |
dc.contributor.author | Партоев Курбонали | ru_RU |
dc.contributor.author | Нихмонов Имматбек | ru_RU |
dc.contributor.author | Ясинов Шамсиддин | ru_RU |
dc.date.accessioned | 2018-05-21T16:33:06Z | |
dc.date.available | 2018-05-21T16:33:06Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.kpfu.ru/xmlui/handle/net/131437 | |
dc.description.abstract | Учеными Центра инновационного развития науки и новых технологий Академии наук Республики Таджикистан совместно с научными сотрудниками Таджикского аграрного университета им. Ш. Шотемур в результате научной разработки получен новый инновационный лечебный сок из двух сортов картофеля и топинамбура. В составе этих соков имеются инулин против сахарного диабета, ионы железы для профилактики анемия и ионы йода против зоба человека. В 100 г клубни сорта картофеля - "Таджикистан" содержится до 0.3-0.5мг/% железы, а в клубнях сорта картофеля "Нилуфар" до 0.5-0.6 мг/% йода, а в клубнях сорта топинамбура - "Сарват" до 18% инулина, столь необходимых для профилактики трех недугов человека: анемия, зоба и сахарного диабета. | ru_RU |
dc.description.abstract | Scientists of the Center of innovative development of a science and new technologies of Academy Science of the Republic of Tajikistan together with research assistants Tadjik agrarian university of Sh.Shohtemur of the as a result of scientific working out receive new medical juice from two varieties of a potato and sun artichoke. As a part of this juice there are inulin, against to diabetes, ions of irons for preventive maintenance an anemia and ions of iodine against a craw of the person. In 100 g tubers of a grade of a potato - "Tajikistan" contains to 0.3-0.5мг / irons % (Fe2O3), and in tubers of a grade of a potato of "Nilufar" to 0.5-0.6 mg / iodine % (I2O), and in tubers of varieties - "Sarvat" to 18 % inulin, three illnesses of the person so necessary for preventive maintenance: an anemia, a craw and sugar diabetes. | en_US |
dc.relation.ispartofseries | ПРОБЛЕМЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ ЭКОНОМИКИ | ru_RU |
dc.subject | топинамбур | ru_RU |
dc.subject | картофель | ru_RU |
dc.subject | инулин | ru_RU |
dc.subject | железа | ru_RU |
dc.subject | йод | ru_RU |
dc.subject | Таджикистан | ru_RU |
dc.subject | sun artichoke | en_US |
dc.subject | potato | en_US |
dc.subject | inulin | en_US |
dc.subject | iron | en_US |
dc.subject | iodine | en_US |
dc.subject | Tajikistan | en_US |
dc.title | ОБ ИННОВАЦИОННОМ ЛЕЧЕБНОМ СОКЕ ТОПИНАМБУРА И КАРТОФЕЛЯ, ПОЛУЧЕННОГО В ТАДЖИКИСТАНЕ | ru_RU |
dc.title.alternative | ABOUT INNOVATIVE MEDICAL JUICE FROM SUN ARTICHOKE AND A POTATO, RECEIVED IN TAJIKISTAN | en_US |
dc.type | article | |
dc.identifier.udk | 606.620.95 | |
dc.description.pages | 352-357 |