dc.contributor |
Казанский (Приволжский) федеральный университет |
|
dc.contributor.author |
Партоев Курбонали |
ru_RU |
dc.contributor.author |
Нихмонов Имматбек |
ru_RU |
dc.contributor.author |
Ясинов Шамсиддин |
ru_RU |
dc.date.accessioned |
2018-05-21T16:33:06Z |
|
dc.date.available |
2018-05-21T16:33:06Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.kpfu.ru/xmlui/handle/net/131437 |
|
dc.description.abstract |
Учеными Центра инновационного развития науки и новых технологий Академии наук Республики Таджикистан совместно с научными сотрудниками Таджикского аграрного университета им. Ш. Шотемур в результате научной разработки получен новый инновационный лечебный сок из двух сортов картофеля и топинамбура. В составе этих соков имеются инулин против сахарного диабета, ионы железы для профилактики анемия и ионы йода против зоба человека. В 100 г клубни сорта картофеля - "Таджикистан" содержится до 0.3-0.5мг/% железы, а в клубнях сорта картофеля "Нилуфар" до 0.5-0.6 мг/% йода, а в клубнях сорта топинамбура - "Сарват" до 18% инулина, столь необходимых для профилактики трех недугов человека: анемия, зоба и сахарного диабета. |
ru_RU |
dc.description.abstract |
Scientists of the Center of innovative development of a science and new technologies of Academy Science of the Republic of Tajikistan together with research assistants Tadjik agrarian university of Sh.Shohtemur of the as a result of scientific working out receive new medical juice from two varieties of a potato and sun artichoke. As a part of this juice there are inulin, against to diabetes, ions of irons for preventive maintenance an anemia and ions of iodine against a craw of the person. In 100 g tubers of a grade of a potato - "Tajikistan" contains to 0.3-0.5мг / irons % (Fe2O3), and in tubers of a grade of a potato of "Nilufar" to 0.5-0.6 mg / iodine % (I2O), and in tubers of varieties - "Sarvat" to 18 % inulin, three illnesses of the person so necessary for preventive maintenance: an anemia, a craw and sugar diabetes. |
en_US |
dc.relation.ispartofseries |
ПРОБЛЕМЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ ЭКОНОМИКИ |
ru_RU |
dc.subject |
топинамбур |
ru_RU |
dc.subject |
картофель |
ru_RU |
dc.subject |
инулин |
ru_RU |
dc.subject |
железа |
ru_RU |
dc.subject |
йод |
ru_RU |
dc.subject |
Таджикистан |
ru_RU |
dc.subject |
sun artichoke |
en_US |
dc.subject |
potato |
en_US |
dc.subject |
inulin |
en_US |
dc.subject |
iron |
en_US |
dc.subject |
iodine |
en_US |
dc.subject |
Tajikistan |
en_US |
dc.title |
ОБ ИННОВАЦИОННОМ ЛЕЧЕБНОМ СОКЕ
ТОПИНАМБУРА И КАРТОФЕЛЯ, ПОЛУЧЕННОГО В ТАДЖИКИСТАНЕ |
ru_RU |
dc.title.alternative |
ABOUT INNOVATIVE MEDICAL JUICE FROM
SUN ARTICHOKE AND A POTATO, RECEIVED IN TAJIKISTAN |
en_US |
dc.type |
article |
|
dc.identifier.udk |
606.620.95 |
|
dc.description.pages |
352-357 |
|